Glavna tema radionice Sekcije za hranu Udruge Hrvatski laboratoriji CROLAB
u Bjelovaru, na kojoj su sudjelovali i predstavnici Podravke bila je Kontrola
žitarica.

Na radionici su prisustvovali predstavnici laboratorija proizvođača (Koestlin, Čakovečki mlinovi, Belje, Žitoproizvod, Papuk, Mlinoprom, Oškera, Podravka), zatim akreditiranih/ovlaštenih laboratorija (Veterinarskog zavoda iz Križevaca, Hrvatske poljoprivredne agencije) te znanstvenih institucija (Agronomski fakultet iz Zagreba).
Voditeljice laboratorija, Marija Horvat iz Koestlina i Tanja Paveli iz Podravke održale su uvodno predavanje o mikotoksinima te istaknule njihov utjecaj na zdravlje ljudi i životinja kao i potencijalne probleme radi ekstremnih klimatskih promjena.
Sudionici radionice su imali priliku i samostalno se okušati u provedbi testova za mikotoksine gdje s ponosom ističemo da su najtočnije rezultate postigle analitičarke Centralnog fizikalno-kemijskog laboratorija Laura Špernjak i Mirjana Hrupec.
Na kraju je predsjednica SEH-a, direktorica Podravkine Kontrole kvalitete mr.sc. Vesna Popijač zahvalila na aktivnom sudjelovanju, a svi prisutni pohvalili su ovu aktualnu temu i organizaciju radionice te podržali inicijativu SEH-a za povezivanjem i jačanjem suradnje među laboratorijima kao važnog koraka u stvaranju kulture povjerenja i komunikacije. (V.P.)
Od iznimne je važnosti da su laboratoriji subjekata u poslovanju s hranom u mogućnosti dati vjerodostojne rezultate ispitivanja kvalitete pšenice kao i sadržaja mikotoksina u što kraćem vremenu. U ovoj zahtjevnoj zadaći laboratorijima pomažu proizvođači brzih kvalitativnih i kvantitativnih testova za određivanje mikotoksina (poput V.I.A.), gdje važnu ulogu imaju tehnike kojima je rezultat ispitivanja dostupan nakon nekoliko minuta.
Nema komentara:
Objavi komentar